Dag van de slaap

maart 21, 2001

Ssst… om goed te slapen!

Elke dag slapen we ongeveer 8 uur. Dat is een derde deel van ons leven. Veel mensen hebben er echter problemen mee. Op 21 maart is het ‘Dag van de Slaap’. Dan krijgen al die problemen aandacht.

Slapen is erg belangrijk. Zonder goede nachtrust voelen we ons niet goed. We worden moe en futloos. We zijn humeurig en gemakkelijk verstrooid. Vermoeid zorgen we voor meer ongevallen. Goed slapen is niet altijd eenvoudig. Eén op drie mensen heeft er een probleem mee. Veel mensen gaan te laat slapen. Ze willen te veel doen. Veel mensen slapen ook moeilijk in. Ze piekeren de hele tijd. Anderen slapen niet vast. Ze schrikken vaak wakker. In het hele land zijn er 50 slaap-centra. Wablieft sprak daarover met dokter Guy Hoffman. Hij werkt op zo’n dienst in een ziekenhuis in Brussel. Wablieft: Wat gebeurt er in een slaap-centrum? Dokter Hoffman: Wij onderzoeken mensen die problemen hebben met hun slaap. De meeste mensen worden gestuurd door een andere dokter. Soms is dat hun huisdokter. Vaak is het een dokter van het ziekenhuis. Sommige mensen stappen zelf meteen naar hier. Wij zoeken naar de oorzaak van hun slaap-probleem. Hoe doen jullie dat? Eerst praten wij met die mensen. We stellen hen vragen over hun gewoontes. Hoe laat gaan ze slapen? Hoe lang slapen ze? We vragen wat ze overdag en ‘s avonds doen. We vragen hen of ze zorgen hebben. We stellen vragen over hun voeding en drank-gebruik. En ze vertellen ons ook over hun slaap-probleem. Soms weten wij na dat gesprek al genoeg. Sommige mensen moeten op een andere manier gaan leven. Ze moeten bijvoorbeeld proberen elke dag even laat te gaan slapen. Of gewoon vroeger gaan slapen. Sommige mensen willen te veel doen in hun vrije tijd. Ze gaan bijvoorbeeld de hele nacht naar de disco. Meestal is er wel verder onderzoek nodig. Dan doen wij een slaap-opname. Wat is een slaap-opname? Mensen blijven dan 2 nachten in het ziekenhuis slapen. Wij doen dan onderzoek tijdens hun slaap. Wij meten hoe sterk hun hersenen nog werken. We volgen hun hartslag. We kijken hoeveel zuurstof er in hun bloed zit. We nemen ook het geluid van de ademhaling op. Dat is heel belangrijk. De oorzaak van veel problemen is een verstoorde ademhaling. Welke problemen zijn dat? Veel mensen snurken als ze slapen. Dat is op zich niet erg. Maar sommige snurkers hebben last van ‘slaap-apneu’. Dat betekent dat ze in hun slaap soms stoppen met ademen. Dat kan soms meer dan 10 seconden duren. Die mensen worden telkens wakker of bijna wakker. Ze slapen dus niet vast of niet diep. ‘s Morens zijn ze niet uitgeslapen. Ze voelen zich de hele dag moe. Wat kunnen jullie daar aan doen? Wij zoeken naar een oplossing. Sommige mensen zijn wat te dik. Zij kunnen best vermageren. Voor anderen kan een masker op de neus helpen. Daarmee kan je altijd blijven demen. Soms moeten we opereren. Dat gebeurt niet in het slaap-centrum. Dat gebeurt later in een andere afdeling van het ziekenhuis. Kunnen jullie veel mensen helpen? We kunnen de vraag om hulp niet volgen. Er is een wachtlijst van 2 tot 3 maanden. We hebben hier maar 5 bedden. Per week kunnen we dus slechts 10 tot 14 mensen helpen. (Bron: Wablieft – 2001)


Geen reacties »

RSS feed voor reacties op dit bericht. | Trackback

Een reactie plaatsen

XHTML ( You can use these tags): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> .